2011-05-31 00:00:00

SVT-journalisten Bert Sundström tilldelas Årets KURage 2010

”KOM SOM EN TOTAL ÖVERRASKNING”

Den 3 februari i år knivhöggs och misshandlades utrikeskorrespondenten Bert Sundström på uppdrag för SVT i Egypten. Nu tilldelas han Svenska Spahotells utmärkelse Årets KURage för sitt okuvliga mod och kurage i sitt arbete som journalist och reporter. Juryn tog beslutet om årets pristagare efter att svenska folket nominerat kandidater på Facebook.

Svenska folket nominerade Bert Sundström

Under dagen den 3 februari 2011 lämnade Bert Sundström sitt hotell i Kairo för att lämna en rapport om upploppen i Egypten via telefon. En mobb följde efter och överföll Bert varpå han knivhöggs och misshandlades svårt. Efter händelsen nominerades Bert som kandidat till Årets KURage av besökare på Svenska Spahotells Facebooksida. Motiveringarna grundar sig i ett utomordentligt kurage när det kommer till att informera omvärlden, inte sällan ifrån områden där närvaron är en direkt fara för korrespondentens liv.

 

– Vi är stolta över att kunna presentera Bert Sundström som pristagare av Årets KURage 2010. Bert har visat prov på ett osedvanligt stort kurage under sina rapporteringar, inte bara nu senast i mellanöstern utan även under sina år som korrespondent i Moskva, säger Lars Sandberg, styrelseordförande i Svenska Spahotell.

 

 

Juryns motivering:

”Orädd och fokuserad på sin uppgift rapporterar Bert Sundström om oroligheter och skeenden för att hålla oss vanliga medborgare uppdaterade om vad som händer i vår omvärld. Utan sådana ytterst modiga människor som Bert hade vi inte fått ta del av nyheter levererade direkt från plats, rakt ur stridens hetta. Bert Sundström har med sitt okuvliga mod i sitt yrke som journalist gjort sig väl värd utmärkelsen Årets KURage.”

Pristagare med kurage och handlingskraft

Årets KURage delas ut till en offentlig person med stort kurage och påtaglig handlingskraft som genom en positiv handling eller prestation har utmärkt sig under det gångna året. Vinnaren hedras med en vinstcheck

på 10 000 kr att brukas på valfri anläggning inom föreningen Svenska Spahotell. Syftet med priset är att pristagaren skall ges möjlighet till andhämtning för både kropp och själ under en vistelse med spabehandlingar, god mat, varma bad och avkoppling.

– Det här kom som en total överraskning, men det känns givetvis jätteroligt att få ta emot utmärkelsen. Att människor har uppmärksammat mitt arbete och dessutom tyckt om det jag gör känns fantastiskt. Jag har fått mycket kommentarer från människor som delar min egen uppfattning om att journalistens arbete tveklöst är viktigt. Utan oss blir det ingen rapportering från omvärlden. Det gäller inte enbart mig personligen, utan hela journalistkåren. Jag är inte viktigare än någon annan. Men att bli nominerad till Årets KURage-utmärkelsen av människor som delar uppfattningen om mitt yrke känns naturligtvis väldigt bra, säger Bert Sundström

Bert är ännu inte helt återställd efter överfallet i vintras. Han är fortfarande delvis förlamad i ena halvan av ansiktet och har även problem med balansen. Enligt läkarna skall dock Bert bli fullt återställd med hjälp av rehabilitering.

Bert finns på plats tillsammans med sin hustru Irina för att emot utmärkelsen Årets KURage under Spadagarna* 29-31 maj på Comwell Varbergs Kurort.

*Spadagarna är Svenska Spahotells årliga träff för hela spabranschen. Under några intensiva dagar träffas leverantörer och spamänniskor för att nätverka, inspireras och diskutera spa.

För ytterligare information:

Karin Hagberg, marknadsassistent, 070-993 82 20karin@svenskaspahotell.se
Svenska Spahotell, www.svenskaspahotell.se
Årets KURage på Facebook: www.facebook.com/svenskaspahotell

Föreningen Svenska Spahotell - en kvalitetsstämpel

Svenska Spahotell är en förening för svenska högkvalitativa anläggningar med spaverksamhet. Föreningen arbetar för gemensamma kvalitetskrav och standarder i branschen samt för att sprida kunskap om, och främja utvecklingen av, förstklassiga svenska spaupplevelser. Medlemskap innebär en garanti för gästerna att spahotellet har ett högklassigt utbud av behandlingar och aktiviteter samt att dessa utförs av välutbildad personal. Mer information finns på www.svenskaspahotell.se.